top of page
Keresés

Hogyan változtathatja meg az életedet az árnyékmunka

Mindannyiunknak vannak rejtett oldalaink, olyan részeink, amelyeket félelemből és szégyenérzetből az árnyékba zárva tartunk. Vannak olyan részeink, amelyeket megtagadunk, mert "rossznak" ítélnének, és a világ esetleg elutasítana minket. Lehetnek káros viselkedésformák, amelyeket öntudatlanul végzünk, és mérgező ciklusok, amelyeket azért ismétlünk, mert valami mélyen bennünk kétségbeesetten ki akarja fejezni önmagát, és gyógyulásra szorul. Lényünk ezen aspektusai az árnyék-énünkben élnek.

Ha elfogadjuk önmagunk minden részét, a jót és a rosszat is, az lehetővé teszi, hogy teljes és egész életet éljünk. Lehetővé teszi, hogy önmagunk minden részét kifejezzük. Ezért olyan fontos árnyékmunkát végezni.

Bővebben fogunk beszélni arról, hogy mi az árnyék-én, hogyan fejezi ki magát az árnyék-én, az árnyék-munka előnyeiről, és arról, hogyan végezhetsz árnyék-munkát az árnyék-én gyógyítása érdekében.

 


Mi az árnyék-éned?


Bár az "árnyék-én" kifejezés kissé misztikusnak hangozhat, valójában egy pszichológiai kifejezés, amelyet Carl Jung alkotott meg.

Az árnyék-én a tudattalan éned része, az a részed, aminek nem igazán vagy tudatában. Őszintén szólva a legtöbb ember nem akarja, hogy tudatában legyen, mert olyan dolgokat tartalmaz, amelyek miatt gyengének vagy szégyellni valónak érezheti magát.

Az árnyék-énedet az egód hozza létre, hogy megvédjen téged. Az ego meg akar védeni bennünket, és azt akarja, hogy elfogadjanak bennünket, mert az elfogadás biztonságot jelent.

Egész életed során fejlődik, gyermekkorodtól kezdve, akárcsak a tudatos éned. Egyes viselkedésformákat jónak bélyegezünk, mint például a megosztás és a jó modor, másokat pedig rossznak, mint a hiszti, az ütlegelés, és néha még az érzelmek kifejezése is, mint például a szomorúság.

Az árnyék-énre nagy hatással lehetnek a nemi szerepek.

Különösen a férfiak küzdenek az érzelmek egészséges módon történő kifejezésével, mert azt mondják nekik, hogy kisfiúként "keménynek" kell lenniük, és el kell nyomniuk a fájdalmat és a szomorúságot. Ez felnőttként agresszív viselkedéshez vezethet.

A nők azért küzdenek az asszertivitással és a magabiztossággal, mert lányként arra tanítják őket, hogy legyenek csendesek és vegyék előbbre mások érzéseit, mint a sajátjukat. Mivel úgy kellett viselkednünk, hogy biztonságot és menedéket nyújtsunk, megtanultuk elrejteni a "rossz" vagy gyenge részünket, hogy ne utasítsanak el minket.

 

Mi az árnyékmunka?


Az árnyékmunka az önvizsgálat egy formája, amely megköveteli, hogy megnézzük tudattalan énünk sötét oldalát.

A tudatalattidban sok jó van. Szabályozza a testi funkcióidat, és tartalmazza az intuíciódat és a kreativitásodat.

De a tudatalattidban nem minden napfény és szivárvány, és ez arra késztet bennünket, hogy el akarjunk rejtőzni a "rossz" oldalunk elől.

Az árnyék-énünk elrejtése árt nekünk.

Ha elrejtjük az árnyék-énünket, elfojtva tartjuk a tudatalattinkban, az végül úgy kerül a felszínre, ahogyan nem szeretnénk. Úgy csap ki, mint egy sebzett állat vagy egy dühös kisgyerek. Megakadályozza, hogy elérd a legteljesebb potenciálodat.

Elnyomja azokat a részeidet is, amelyek jobbá tehetnék az életedet, mint például a szenvedély és a kreativitás.

Az árnyék a személyiség élő része, ezért valamilyen formában együtt akar élni vele. Nem lehet a létezéséről vitatkozni vagy ártalmatlannak racionalizálni.


Ez a probléma rendkívül nehéz, mert nemcsak kihívás elé állítja az egész embert, hanem egyúttal tehetetlenségére és eredménytelenségére is emlékezteti. - Carl Jung

 

Veszélyes az árnyékmunka?


Az árnyékmunka nem veszélyes, sőt, valójában javítja a mentális egészségedet és a világgal való kapcsolatodat. Az árnyékmunka előnyeiről hamarosan beszélni fogunk.

A "sötét" oldalunk tudatosítása lehetővé teszi számunkra, hogy régi sebeinket begyógyítsuk, és ezeket a tudattalan részeket egészséges módon integráljuk tudatos énünkbe.

Nem tudsz megjavítani vagy meggyógyítani valamit, ha nem tudod, hogy elromlott, igaz? Tehát az árnyék-éned megvilágítása lehetővé teszi, hogy megváltoztasd vagy meggyógyítsd azt.

Lehetővé teszi, hogy beszélj önmagadnak azzal a sérült részével, és elmondd neki, hogy szeretik és biztonságban van.



Hogyan nyilvánul meg az árnyék-én az életedben?


Néhány dolog, ami az árnyék-énedben él, a kapzsiság, az irigység, a fanatizmus, rasszizmus, szexizmus, önzés, gyűlölet, szégyen, düh, félelem, lázadás, ítélkezés, erőszak, büszkeség, függőség, szorongás és depresszió.

Ezek a dolgok a következő módokon fejeződnek ki.

 

Túlzott kritika és ítélkezés


Azoknak az embereknek, akik hajlamosak nagyon kritikusak és ítélkezőek lenni másokkal vagy akár önmagukkal szemben, van még egy kis árnyékmunkájuk. Az az igény, hogy mindig kritizálják az embereket, vagy nagy ügyet csináljanak az apró hibákból vagy hiányosságokból, mély bizonytalanságból fakad, amellyel még nem foglalkoztak.

A kritikus emberek a legboldogtalanabb emberek közé tartoznak, és nem tudják, miért. Az életükben nincs semmi rettenetesen "rossz", minden szükségletük kielégített, családjuk van, akik szeretik őket, mégis mindig találnak okot arra, hogy boldogtalanok legyenek.

Nem mindig gonoszak vagy rossz emberek, a legelítélőbb emberek közül néhányan, akiket ismerek, valójában nagyon kedvesek tudnak lenni, de a legnevetségesebb dolgokat választják ki a kritizálásukhoz, nem értve, hogy amit másokban látnak, az valójában annak a tükörképe, amit ők magukban nem szeretnek.

Azok a dolgok, amelyek leginkább zavarnak téged más emberekben, lehet, hogy olyan dolgok, amelyeket te magad teszel öntudatlanul, vagy valami, ami az árnyék-énedben él, és nem ismered el.

Ez azért történik, mert egy bizonyos részed tükröződik másokban, és nem szereted látni a tükörben ezt a csúnya részedet.

Az ítélkezésed irányulhat önmagad ellen is. A legkisebb hibákért is büntetheted magadat. Kialakulhat szorongás, depresszió, étkezési zavarok és más mentális betegségek vagy önértékelési problémák, amelyek abból a mély érzésből fakadnak, hogy nem vagy elég, vagy valamilyen módon "'rossz vagy'".

 

A mérgező viselkedés ismétlődő ciklusai

 

Mindannyian ismételjük a viselkedési ciklusokat, amelyeket a szüleinktől örököltünk, vagy megfigyeltünk.

Ha szerencsések vagyunk, többnyire jó viselkedésmintákat örökölünk, de néha átveszünk kevésbé jó viselkedésmintákat is.

Ha valaha is észrevetted, hogy ugyanazok a helyzetek ismétlődnek újra és újra az életedben, az azért van, mert az árnyék-éned megpróbál kifejezni valamit, és amíg nem nézel szembe vele, ugyanaz a minta fog folyamatosan lejátszódni az életedben.

Ez mindenféle módon megnyilvánulhat. Lehet önpusztító viselkedés vagy olyan viselkedés, amely másokat is érint.

Tudattalanul is tehetünk olyan dolgokat, amelyekkel szabotáljuk a kapcsolatokat, megismételve olyan viselkedést, amit a szüleinktől láttunk, vagy irracionális dolgokat teszünk, amelyek véget vetnek a kapcsolatoknak, hogy elkerüljük a sebezhetőséget.

Lehet, hogy folyamatosan vonzzuk a rossz típusú embereket, akik manipulatívak és bántalmazóak.

Lehet, hogy nem vagyunk képesek megtartani egy állást, vagy egyszerűen csak felelős felnőttként viselkedni.

Néhányan megrekednek a függőség körforgásában, és bár a biológia hajlamosabbá teheti az embereket a függőségre, néha ez az árnyék-én kifejeződése.

 

Kivetítés

 

Amikor az árnyék-énünk elől rejtőzködünk, hajlamosak lehetünk kivetíteni magunkat másokra.

Megvádolhatsz valakit, hogy a hátad mögött beszél, amikor te beszélsz az ő háta mögött. Feltételezheted, hogy valaki rosszindulatból tett valamit, amikor hajlamos vagy aljasságból cselekedni.

Árnyék-énünket vetítjük ki másokra, amikor nem vagyunk hajlandóak felelősséget vállalni saját démonainkért.



Aki nincs tudatában önmagának, az vakon, ösztönösen cselekszik, ráadásul megtéveszti magát mindazokkal az illúziókkal, amelyek akkor keletkeznek, amikor mindazt, aminek nincs tudatában önmagában, kívülről jön szembe vele, mint kivetítés a másikra. - Carl Jung


Gondoljunk azokra az emberekre, akik a partnerüket csalással vádolják, miközben ők maguk is csalnak. Ez lehet a tudatos manipuláció egyik formája, de származhat abból is, hogy nem hajlandóak megbirkózni saját bűntudatukkal és szégyenérzetükkel.

Ahelyett, hogy a saját problémáikkal foglalkoznának, a sötétségüket a partnerükre vetítik ki. Az árnyék-én ily módon ragadja meg és fejezi ki önmagát.

 

Az árnyékmunka előnyei

 

Az önismeret

Az önismeret lehetővé teszi, hogy megfigyeljük gondolatainkat, meggyőződéseinket, cselekedeteinket. Amikor az árnyék-éned ki akarja fejezni magát, képes leszel felismerni és egészséges módon kezelni, ahelyett, hogy elhanyagolt gyermekként kitörne belőled.

 

Érzelmi gyógyulás

Az árnyékmunka lehetővé teszi, hogy elkezd gyógyítani a régi sebeket, amelyeket esetleg elfedtél.

Amikor elismered a múltbeli traumát, és teret adsz neki, hogy lélegezhessen, ahelyett, hogy a tudatalattidba vagy az árnyék-énedbe tömnéd, akkor esélyed van a gyógyulásra és az előrelépésre.

Ez lehetővé teszi, hogy érzelmileg stabil életet élj.

 

Nagyobb önbizalom

Önmagad minden aspektusának teljes megértése lehetővé teszi, hogy valóban magadévá tedd azt, hogy ki vagy.

Erő rejlik abban, ha azt tudod mondani, hogy igen, hibás vagyok, de ismerem a gyengeségeimet, és tudok velük dolgozni, ahelyett, hogy ellenem dolgoznának.

 

Jobb kapcsolatok

Mindent, amit felnőttként látsz, internalizálsz, és a kapcsolatok nagy hatással vannak rád.

Ha olyan otthonban nőttél fel, ahol sok volt a veszekedés vagy a boldogtalanság, az nyomot hagyott az árnyék-énedben.

Az árnyék-énedben lévő kapcsolati traumák felismerése segíthet megtörni a mérgező köröket és javítani a kapcsolataidat.

 

Javuló egészség

Egy be nem ismert árnyék-én hordozása olyan lehet, mintha egész életedben egy láncon egy golyót húznál magad után.

Hatással van a fizikai egészségedre, és krónikus fájdalmat, szorongást, pánikrohamot, gyenge immunrendszert, alvászavarokat és még sok mást okozhat.

 

Az önszabotázs vége

Amikor elkezdesz beleásni az árnyék-énedbe, felismered ezeket a mintákat, és képes leszel véget vetni az önszabotázs ciklusainak a személyes fejlődésedben, karrieredben, kapcsolataidban, pénzügyeidben, valamint abban, ahogyan önmagad és a világ előtt megjelensz.

 

Légy a valódi önmagad

Nem lehetsz igazán a valódi önmagad, ha egy részedet rejtegeted, akár öntudatlanul is. Ha elfogadod az árnyék-énedet, akkor képes vagy hitelesnek lenni, és magadénak tudni önmagad minden részét, beleértve a hibáidat is, ahelyett, hogy hagynád, hogy a hibáid birtokoljanak téged.

 

Hogyan végezzük az árnyékmunkát?


Mielőtt belemennénk az árnyékmunka gyakorlatokba, amelyeket kipróbálhatsz, csak annyit szeretnék mondani, hogy nem fogod tudni egy nap, egy hét vagy akár egy hónap alatt feldolgozni az összes árnyékproblémádat. Évekbe telt, amíg az összes árnyékod felhalmozódott, és időbe telik, amíg feldolgozod, és amikor azt hiszed, hogy végeztél, valószínűleg újabb réteget találsz, és még egyet, és még egyet.

És ez így van rendjén! Mindig növekszünk és tanulunk. Néha egy új tapasztalatra vagy megvilágosodásra van szükség ahhoz, hogy fényt derítsen valamire, amit korábban nem láttál.

Az is kényelmetlen lesz időnként, hogy befelé nézzünk, és meglássuk azokat az igazságokat, amelyeket eddig rejtegettünk.

Légy türelmes magaddal és a folyamattal. Egyszerre csak egy dolgot válassz ki, amin dolgozni fogsz, és apránként dolgozz rajta. Idővel visszatekintve rájössz majd, milyen messzire jutottál.



Itt vannak az árnyékmunka technikái:

 

1. Legyél hajlandó befelé nézni

Hajlamos vagyok megfigyelni az embereket, és valamit észrevettem, különösen az utóbbi években, azt,  hogy az emberek nem szeretnek befelé nézni. Az emberek nem szeretnek a hiedelmeikre és a viselkedésükre nézni, és megkérdőjelezni, hogy miért gondolkodnak és cselekszenek úgy, ahogyan cselekszenek.

Talán találnak valamit, ami megijeszti vagy megszégyeníti őket, és az emberek általában kerülik ezeket az érzéseket, ha tehetik, különösen akkor, ha ehhez komoly önmunkát kellene végezniük.

A jó dolog az, hogy ha egyszer rávilágítasz az árnyékodra, a munka egy része már meg is van oldva.


De ha képesek vagyunk meglátni a saját árnyékunkat, és elviseljük, hogy tudunk róla, akkor a probléma egy kis részét már meg is oldottuk: legalább felszínre hoztuk a személyes tudattalanunkat. - Carl Jung

 

2. Figyeld meg a másokkal szembeni érzelmi reakcióidat

Jó eséllyel azért váltanak ki belőled bizonyos dolgokat más emberek, mert ezek önmagad ki nem fejezett részei. Dühöt vagy szégyent érzel ezek miatt a tulajdonságok és érzések miatt, amikor más emberekben látod őket tükröződni.

Készíts egy listát azokról a tulajdonságokról, amelyek egy olyan személyben vannak, aki nagyon idegesít téged. Ezután nézd meg ezt a listát, és nézd meg, van-e benne valami, amihez kapcsolódsz. Ha az első reakciód az elutasítás, nézd meg még egyszer.

Amikor észreveszed, hogy egy bizonyos viselkedés miatt dühösnek érzed magad, tegyél fel magadnak néhány kérdést ezzel kapcsolatban.

Mit érzek valójában?

Vannak-e más érzelmek is, amelyek ehhez az érzéshez kapcsolódnak?

Eszembe jut egy személy vagy esemény a múltamból?

Azonosítani tudom ennek az érzésnek a valódi gyökerét?

Lehet, hogy ezekre a kérdésekre nem tudsz azonnal válaszolni, de idővel úgyis rájössz majd.

Ez a féltékenységen keresztül is megnyilvánulhat. Amikor látsz valakit, aki boldog, és úgy tűnik, hogy megvan neki az, amire te vágysz, és egyszerűen nem tudod megállni, hogy ne utáld, akkor ki kell találnod, hogy miért váltja ki ezt belőled.

 

3. Légy őszinte

Ha egyszer elkezdted a folyamatot, őszintének kell lenned azzal kapcsolatban, amire rájöttél, bármennyire is nehéz beismerni, hogy esetleg tévedtél valamiben.

Ha őszinte vagy magadhoz, reálisabb és pontosabb képet alkotsz magadról. Az önbecsapáshoz hozzá tartozik, amikor nem vagyunk hajlandóak szembenézni az árnyék énünkkel.

Az önbecsapás ártalmatlannak tűnhet, de valójában rengeteg problémát okoz. Ha nem vagyunk őszinték önmagunkkal, azt az üzenetet küldjük, hogy nem tartjuk magunkat méltónak az őszinteségre, vagyis lemondunk önmagunkról. Ez az alacsony önértékelés és önbecsülés érzéséhez vezet.

Ha találsz valamit, ami nem tetszik az árnyék-énedben, és tovább tolod a sötétbe, ahelyett, hogy foglalkoznál vele, csak magadnak ártasz. Szorongáshoz és depresszióhoz vezethet, és megakadályozhat abban, hogy olyan lépéseket tegyünk, amelyek javíthatnának az életünkön.

Az önbecsülés az a gyakorlat, hogy mindig őszinte legyél önmagaddal a gondolataiddal, érzéseiddel és tetteiddel kapcsolatban. Hogy felismerd a korlátaidat és szembenézz a félelmeiddel.

Ha őszinték vagyunk önmagunkkal, az azt mutatja, hogy tiszteljük és becsüljük magunkat. Ez pedig magasabb önbecsüléshez és önértékeléshez vezet.

 

4. Megbocsátás

A megbocsátás nem feltétlenül annak a személynek szól, aki megbántott, szólhat csak neked is.

Lehet, hogy mély fájdalmak élnek az árnyék-énedben, amelyeket úgy cipelsz magaddal, mint egy súlyt a mellkasodon. Ezek arra késztetnek, hogy öntudatlanul negatív módon cselekedj.

A megbocsátás egy olyan eszköze az árnyékmunkának , amely lehetővé teszi, hogy levedd ezt a súlyt. Segít, hogy jobban érezd magad, és megszabadulj a fájdalomtól.

Nem a külső helyzet megváltoztatásáról van szó, hanem a belső változtatásokról.

A megbocsátás módszere, amelyet az árnyékmunkával együtt végezhetsz, a Ho'oponopono módszer.

A Ho'oponopono egy ősi hawaii ima, amely segít helyrehozni egy helyzetet vagy kapcsolatot. A mantra a következő: "Sajnálom, kérlek bocsáss meg, köszönöm, szeretlek".

 

Sajnálom, hogy olyan sokáig ragaszkodtam a helyzethez.

Kérlek, bocsáss meg nekem minden szerepemért.

Köszönöm a leckéket, amiket tanítottál nekem.

Szeretlek téged.

 

Amikor gyakorolsz, gondolj arra a személyre (lehet, hogy magadra) vagy helyzetre, amelynek meg kell bocsátanod, hagyd, hogy ezek az érzések a felszínre törjenek, és addig ismételd a mantrát, amíg nyugodtnak és békésnek nem érzed magad.

 

Az árnyékmunka kellemetlen lehet. Fogadd el a kellemetlenséget, és dolgozd magad át rajta. Ha elrejtőzöl előle, akkor egy másik napon újra előjön.

 

5. Azonosítsd a korlátozó hiedelmeidet

Az árnyék-éned tartalmazza az összes önkorlátozó hiedelmedet. A korlátozó hiedelmek azok a hiedelmek, amelyeket magadról vallasz, és amelyek sok mindentől visszatartanak az életben. Ezek vonatkozhatnak az önértékelésedre, az álmaid megvalósítására való képességedre, a szerelem megtalálására vonatkozó képességedre, a számodra elérhető lehetőségekre, az elérhető pénzmennyiségre, a mások által megengedett bánásmódra stb.

Nézd meg az életed egy olyan területét, amellyel küzdesz, és azonosítsd az ezzel kapcsolatos korlátozó hiedelmeidet.

 

6. Gyakorold a tudatosságot

A gondolataidra való odafigyelés fontos része az árnyékmunkának, mert segít észrevenni a belső párbeszédedet egy külső szemszögből, ahelyett, hogy belekeverednél.

A tudatosság lehetővé teszi, hogy kilépj a gondolataid folyójából, így közömbösen tudsz rájuk nézni. Figyelheted, ahogy elúsznak melletted, és amikor a gondolataid a negatív oldalon vannak, akkor csak megfigyelheted őket anélkül, hogy hagynád, hogy átvegyék az irányítást és negatív érzéseket keltsenek.

A meditáció csodálatos eszköz a tudatosság megtanulásához.

 

7. Naplózás

A gondolataid és érzéseid leírása nagyszerű lehetőség arra, hogy kifejezd az árnyék-énedet.

Ha szorongsz vagy félsz, leírhatod az egészet, majd megkeresheted azokat a korlátozó hiedelmeket, amiken változtatnod kell, vagy egy helyzetet, amit meg kell bocsátanod, és elvégezheted a szükséges munkát a megoldás érdekében.

Próbálj meg levelet írni a megbántott részednek. Ez lehet önmagad egy fiatalabb változata, aki úgy érezte, hogy nem szeretik, elhanyagolják, elhagyják, megfélemlítik, vagy bármilyen módon megbántják. Mondd el ennek a változatodnak, hogy mennyire szereted, mennyire értékes, és hogy sajnálod, hogy szenvedett, de most már minden rendben van, és biztonságban van.

 

Végső gondolatok az árnyékmunkáról


Megtanultuk, hogy az árnyékmunka egy módja annak, hogy feloldjuk az árnyék-énünkben élő fájdalmat és szégyent. Az árnyékmunka elvégzésének számos előnye van, mint például az érzelmi gyógyulás, a jobb kapcsolatok, az önszabotázs megszüntetése és még sok más.

Néhány módszer az árnyékmunka elvégzésére a befelé figyelés, az érzelmeket kiváltó okok észrevétele, az odafigyelés és a korlátozó hiedelmek megváltoztatása.

0 hozzászólás

Ezt a blogot az Igazság és a Fény népszerűsítésének szentelem ebben az erőteljes evolúciós időszakban. A legújabb csatornázott üzeneteket fordítom le angol nyelvről, a világ legtisztább csatornáitól.

 

Az emberiség olyan életeken keresztül utazott, amelyekben hamis elképzeléseket, hiedelmeket és félelmeket fogadott el vakon igazságként, és tudatlanságunkban átadtuk a hatalmunkat.

Az arkturiaiak, a plejádiak, és sok magasan fejlett, más galaxisokból származó lények csoportjai a szeretet és útmutatás üzeneteit kívánják átadni, és segíteni a földi embereknek, hogy elengedjék a hamis félelmeket, amelyek az emberiség által oly sokáig elfogadásra kerültek.   Készen állnak arra, hogy spirituális és technikai segítséget nyújtsanak, amikor és ha szükséges.  A szabad akarat nem engedi meg nekik, hogy közbelépjenek, hacsak nem kérik őket.

Itt az ideje, hogy elfogadjuk az igazságot, hogy kik vagyunk és miért vagyunk itt. A válaszok most a Fény többszörös Forrásaiból áradnak.   A nagy energia és változás eseményei 2012-ben kezdtek megnyilvánulni és folytatódni fognak. Létfontosságú, hogy az emberiség tájékozódjon, és így felkészüljön a változásokra.  

Egyáltalán nincs szükség félelemre. Számunkra és Gaia számára; ez egy vizsga.

Kryon a közvetítések hitelességéről

bottom of page